Christiansborg (Colourbox)
  • AD2Anne Dorthe Søe Mikkelsen
  • 26. jun 2024
  • EUD

Politisk aftale skal ruste erhvervsuddannelserne til den grønne omstilling

Regeringen og Folketingets partier har indgået en aftale, der bl.a. skal afsætte midler til nyt udstyr til den grønne omstilling samt grønne lærerkompetencer på erhvervsuddannelserne. Dette er med formålet at styrke erhvervsuddannelserne til at uddanne faglærte med kompetencer inden for den grønne omstilling.

Aftalen skal, udover at give erhvervsuddannelserne et løft til at uddanne dygtige faglærte til den grønne omstilling, også gøre det endnu mere attraktivt for de unge at vælge en erhvervsuddannelse til.

 

Nyt udstyr og opkvalificering af lærere

 

Som en del af aftalen afsættes der omtrent 210 millioner kr. til investering i mere opdateret grønt udstyr til erhvervsskolerne. Midlerne skal gå til investeringer i nyt udstyr til erhvervsskoler, der udbyder uddannelser inden for områder, der er kendetegnet ved at være udstyrstungt og leverandører af arbejdskraft til den grønne omstilling. Dette er uddannelser inden for områderne: ’’fødevare, jordbrug og oplevelser’’ samt ’’teknologi, byggeri og transport.’’

 

Der vil derudover blive afsat penge til efteruddannelse af lærere på alle erhvervsuddannelser, så lærerne er godt opdateret på ny viden inden for den grønne omstilling, så de rette kompetencer på dette område kan videreføres til eleverne.

Bedre muligheder for studieture og udvekslingsophold

 

Udover et løft på det grønne område, vil aftalen også give eleverne på erhvervsuddannelser bedre mulighed for at tage på studietur og udvekslingsophold, som man kender det fra gymnasiet. Der vil derfor blive postet flere penge i at give erhvervsskolerne mulighed for at gennemføre studieture for eleverne samtidig med, at der vil blive arbejdet på et Erasmus+-program. Disse tiltag skal være med til at gøre studie- og ungemiljøet på erhvervsuddannelserne mere attraktive og potentielt tiltrække flere unge til uddannelserne.

''Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi har nok dygtige faglærte i fremtiden. Det kræver tidssvarende uddannelser med fokus på den grønne omstilling og attraktive studieforløb, som de unge har lyst til at være en del af. Med denne aftale tage vi et skridt i den rigtige retning på begge de områder''
Sofie Lippert, Socialistisk Folkeparti