Nyhedsbillede Redigeret
  • 866Bb0d8 A1a7 48C7 8Cc6 Afc5ceb7ae9dKamma Aziza Strube-Weber
  • 7. nov 2024
  • EUD
  • Events

TURs fastholdelseskonference 2024: ”Uden medarbejdere kører branchen ikke”

Fredag d. 1. november 2024 løb TURs fastholdelseskonference af stablen. Det var en dag, der bød på spændende oplæg om både økonomi og ungdomskultur, og hvor der blev sat rammer for sparring om fastholdelse i branchen.

Med fokus på økonomi, trivsel, ungdomskultur og en fælles branche

 

”Uden medarbejdere kører branchen ikke’ sådan lød det blandt andet, da TURs bestyrelsesformand, Michael Boas, åbnede fastholdelseskonferencen. Herfra kunne Michael Boas fremvise en graf, der tydeliggjorde, at der desværre stadig er en udfordring med frafald på transportbranchens erhvervsskoler.  

 

”Det går ikke fremad med fastholdelsen på vores erhvervsskoler, og det er ærgerligt, når vi bruger mange ressourcer på at tiltrække lærlinge til branchen”, understregede Michael Boas, der samtidig mindede de deltagende om den frafaldsrapport, som TUR var med til at udarbejde i efteråret 2021.  

 

Med ordene ’Vi har alle sammen en opgave for at fastholde lærlinge i branchen, og derfor er det så vigtigt, at der er så mange af jer til stede i dag” kunne Michael Boas overdrage talerstolen til dagens første oplæg.  

Til fastholdelseskonferencen var transportbranchens erhvervsskolers direktioner, bestyrelsesmedlemmer og uddannelsesansvarlige samt en masse deltagende fra branchens lokale uddannelsesudvalg (LUUer) til stede. 

”Motivation er ikke noget vi har eller ikke har – det er noget, vi skaber” 

På dagens konferencen blev de deltagende blandt andet præsenteret for professor Fane Groes, der satte konkrete tal på, hvad en skole mister i indtægter, når en lærling dropper ud. Du kan se udregningerne for dette i Power Pointen nederst. Fane Groes kunne også fremvise sammenhængen mellem fravær tidligt på uddannelsen og frafald blandt lærlingene og understregede, hvor vigtigt det er at sørge for at nedbringe frafald på erhvervsskolerne.  

 

Ved dagens andet oplæg kunne professor i ungdoms- og uddannelsesforskning, Noemi Katznelson fortælle om udviklingen i ungdomskulturen, og hvordan kulturforskelle kan være en udfordring for fastholdelse. Hun peger blandt andet på nødvendigheden af motivation for at fastholde de unge på deres uddannelser.  

 

”Motivation er ikke noget vi enten har eller ikke har. Det er noget vi skaber”, fortæller Noemi Katznelson, der opfordrer til at skabe motivation gennem forventningsafstemninger, tydeliggørelse af delmål og den gode, personlige kontakt med de unge lærlinge:  

 

”I skal forberede jer på en følelsesmæssig kolbøtte. Det følelsesmæssige har fået en større plads i samfundet og det nytter ikke noget at afslå følelserne med en undskyldning om, at det ’er en benhård branche’.  

3M7A4676
3M7A4721

”Jeg kan give gode råd om familie eller give et opkald, når det er nødvendigt” 

 

Den følsomme samtale i dagligdagen er netop noget, som bedstemor Thea sætter fokus på i dagens sidste oplæg. I otte år har hun været en del af den såkaldte ’bedsteforældreordning’ på Mercantec i Viborg.

 

På Mercantec har der i 20 år været tilknyttet såkaldte ’bedsteforældre’ der kan være en personlig støtte til de unge, der har udfordringer i hverdagen. Bedsteforældrene er ikke en uddannet socialpædagogisk støtte eller en del af undervisningsstaben, men er derimod en ekstern støtteperson, som kan hjælpe de unge med deres personlige udfordringer. Og dét er noget, der har gjort en forskel for fastholdelsen på Mercantec, fortæller Uddannelseschef John Hansen.  

 

”Når man ikke har det så godt, og ikke rigtigt kan overskue skolen, hvem er det så, man kan tale med? Man kan tale med venner og familie – og så kan man altid tale med sine bedsteforældre”, forklarer John Hansen, der deler talerstolen med bedstemor Thea.  

 

Bedsteforældrene på Mercantec består af en række mennesker, der alle har en baggrund inden for erhvervsbranchen. Det er dog ikke nødvendigt at have en viden om transportbranchen, fortæller bedstemor Thea – det er mange andre ting, man kan hjælpe de unge med.  

 

”Jeg kan hjælpe med at ringe til kommunen, når der er problemer med lejligheden, eller jeg kan give gode råd i forhold til børn eller familie. Ja og så kan jeg endda ringe til de unge om morgenen, hvis det er lidt svært at komme op”, fortæller bedstemor Thea.  

En rapport om gode råd og fastholdelse

Dagens sidste indslag var en workshop, der gjorde plads til, at de deltagende kunne indgå i sparring og idéudveksling og sammen prøve at finde gode løsninger til fremtidens fastholdelse. Alle de gode idéer vil blive samlet til en rapport, som senere vil blive offentliggjort af TUR.  

 

TUR siger tusinde tak for stort engagement blandt de 96 deltagende på dagen.  

Se eller gense PowerPointen fra dagen her
3M7A4733

Hold dig opdateret med det nyeste fra transportbranchen

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Følg med i nyheder om og fra transportuddannelserne. TUR Nyhedsbrev giver dig relevante nyheder om uddannelser, projekter, arrangementer og nye undervisningsmaterialer inden for transportområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.


Læs vores Privatlivspolitik her.

TUR Nyhedsform