DB
  • AD2Anne Dorthe Søe Mikkelsen
  • 2. apr 2025

’’Hvis man ikke fanger dem fra start, så er de hurtigt væk igen’’ – Mentorordning hos DB er med til at fastholde lærlinge

Hvordan kan virksomheder gøre en positiv forskel for deres lærlinge, og holde dem motiverede til at blive i virksomheden? Det har de måske fundet et svar på i DB Cargo, hvor de gør en stor dyd af at have en velfungerende mentorordning for alle deres lærlinge. Læs her hvordan.

Hos DB Cargo gør de meget ud af at skabe høj trivsel for deres lærlinge og give dem en god start på deres arbejdsliv. Her får alle lærlinge tilknyttet en uddannet mentor, når de starter i virksomheden. Lærlingene får dermed en fast person, de kan støtte sig til, spørge til råds og få hjælp til både faglige og personlige udfordringer.

Mentorer er en støtte for lærlinge både fagligt og socialt

 

Jørn Jessen, der til dagligt sidder med ansvaret for DB Cargos lærlinge, fortæller stolt om virksomhedens mentorordning, der giver lærlingene mulighed for at dele alt mellem himmel og jord, hvis de har brug for det.

 

’’Hvis lærlingene involverer os i de ting, der er svære for dem, om det er fagligt eller socialt, så prøver vi at støtte dem, der hvor vi kan. Der er mange, der har nydt godt af, at de er kommet til os for at snakke, hvis de har haft ondt i sjælen. Det gør, at vi har et unikt forhold til vores lærlinge,’’ forklarer Jørn.

 

Hos DB Cargo bliver lærlingene lyttet til, og Jørn og mentorerne gør alt, hvad de kan, for at hjælpe dem.

 

’’Vi lytter til dem og hjælper, hvor vi kan, men det kræver også, at de selv er villige til at åbne sig for os. Vi havde fx en lærling, der havde nogle udfordringer på hjemmefronten. Hun snakkede med sin mentor, og de fandt en god løsning, hvor hendes vagter blev lagt om, så hun kunne få tingene til at fungere derhjemme,’’ lyder det fra Jørn.

 

Mentorordningen giver derudover også en rigtig god støtte til de lærlinge, der fx har brug for ekstra tid til at komme igennem stoffet:

 

’’De har alle et pensum, de skal igennem, men nogle har lettere ved tingene end andre, og så støtter vi ekstra op om dem, der har lidt sværere ved det. Så kan det være, at vi tilrettelægger det i et andet tempo til de lærlinge, der har brug for det, for at få dem igennem,’’ forklarer Jørn.

MG 4001
Fotos: DB Cargo

En positiv forskel for både mentor og lærling

 

Det er heller ikke kun lærlingene, der nyder godt af mentorordningen. Det gør også en positiv forskel for de medarbejdere, der indtager mentorrollen, mener Jørn:

 

’’Man bruger mange timer i døgnet med sine kolleger, så det bliver en form for familie. Det giver også noget positivt til mentorerne at få en relation til nogle af de yngre medarbejdere og evt. lære noget nyt fra dem. Begge parter nyder godt at det’’, fortæller han.

 

Hos DB Cargo er det heller ikke hvem som helst, der bliver valgt som mentor. Her går man meget op i, at mentoren har den rette indstilling til opgaven, så de har de bedste forudsætninger for at være der for lærlingene:

 

’’Vi går efter at det er voksne, rolige, afbalancerede mennesker, der har hovedet godt skruet på. De skal være i balance med sig selv og have overskuddet. Hvis de ikke selv har overskuddet, så kan de heller ikke lære fra sig’’, fortæller Jørn.

Et ændret arbejdsmarked - de unge stiller også krav

 

Hvis man spørger Jørn, hvorfor han synes, at det er en god idé at have en mentorordning i sin virksomhed, så gør han det meget klart, at det er en nødvendighed for at skabe god trivsel og fastholde de unge.

 

’’Arbejdsmarkedet har udviklet sig meget, og i dag er der nogle helt andre kriterier for at have lærlinge. De unge mennesker stiller nogle andre krav til deres arbejdsplads, og de finder sig ikke i hvad som helst fra arbejdsgiveren længere. Hvis man ikke fanger dem fra start, så er de hurtigt væk igen,’’ fortæller Jørn og fortsætter:

 

’’Jeg tror, at vores mentorordning er med til at fastholde lærlingene, da de faktisk føler sig set og hørt og som en del af flokken. En lærling skal ikke bare komme for at arbejde, de skal også have noget positiv læring ud af det, for ellers er de ude af døren igen.’’

 

Ifølge Jørn er det også en god investering for en virksomhed at lægge noget energi i at etablere et godt mentorforløb i virksomhederne, så man mindsker frafaldet:

 

’’Der er ingen fidus i at investere en masse penge i at uddanne en lærling, hvis man alligevel ikke kan holde på dem pga. dårlig trivsel. Det er en god investering at gøre alt for at holde på sine lærlinge, og derfor er en investering i mentorordningen både til gavn for lærlingen og virksomheden,’’ lyder det fra Jørn.

Læs mere om mentorordningen

 

Skal din virksomhed også have mentorer? Eller vil du selv gerne blive mentor og gøre en forskel lærlinge?

Så læs mere om Transportbranchens Mentoruddannelse her:

Transportbranchens Mentoruddannelse