Forskningsprojekt
  • AD2Anne Dorthe Søe Mikkelsen
  • 10. okt 2024
  • EUD

Nyt forskningsprojekt: Hvordan får man flere unge til at vælge erhvervsuddannelser?

Dette spørgsmål skal et nyt forskningsprojekt forsøge at undersøge ved hjælp af 7500 europæiske unge og deres grunde til at vælge, eller fravælge, erhvervsuddannelser. Forskningsprojektet skal bidrage til mere viden om danske unges valg af erhvervsuddannelser.

Antallet af danske unge, der vælger en erhvervsuddannelse, har de seneste år været faldende.

Analyser tyder på, at der vil komme til at mangle i omegnen af 100.000 faglærte i år 2030, hvis denne tendens ikke ændrer sig. Det falder derfor på et tørt sted, at EU har bevilliget 21 mio. kr. til forskere fra SDU (Syddansk Universitet) og andre europæiske universiteter, der i samarbejde skal undersøge blandt 7500 unge, hvorfor de tilvælger eller fravælger erhvervsuddannelser.

 

Erfaring fra andre lande og de unge selv

 

Mens færre unge i Danmark vælger erhvervsuddannelser til, er tendensen omvendt i andre europæiske lande. I lande som Spanien og Estland er der et stigende antal unge, der søger mod erhvervsuddannelser, mens Kroatien er lykkedes med at få 70% af landets unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Det er derfor oplagt at lave et forskningsprojekt, der går på tværs af flere europæiske lande, for at få så mange perspektiver med som muligt, og dele erfaringer.

 

Det handler bl.a. om at se nærmere på den værdi, som erhvervsuddannelser tillægges forskellige steder i Europa.

Ane Qvortrup, der er forsker, professor og leder af SDU’s Center for Gymnasie- og Erhvervsskoleforskning fortæller til SDU:

 

''Vi kommer til at have fokus på de forskellige narrativer, der knytter sig til erhvervsuddannelser i forskellige dele af Europa. På den måde får vi kortlagt de sociale mekanismer, som påvirker unges uddannelsesvalg i forskellige områder. Det ser vi frem til at blive meget klogere på i løbet af de kommende år.''

 

En væsentlig del af forskningsprojektet vil være at inddrage de unge selv ved at spørge dem ind til deres valg og fravalg af uddannelse. Det vil forhåbentlig give nogle nuancerede svar på, hvad der får unge danskere og andre unge europæere til at vælge eller fravælge erhvervsuddannelser og gennemføre eller falde fra uddannelserne.

 

Læs mere her

Du kan læse mere om forskningsprojektet her:

Læs mere