Null
  • NullAnne Dorthe Søe Mikkelsen
  • 17. okt 2024

Transport- og logistikvirksomhed trækker de unge til med en god start på arbejdslivet

Hos transport- og logistikvirksomheden Jørgen Jensen Distribution A/S - i daglig tale JJD - fokuserer de på det gode arbejdsmiljø – også for ungarbejdere. Her ved man nemlig, at det giver en stor værdi for virksomheden, når man giver de unge en god start på arbejdslivet.

Hvordan former man unge mennesker til at træde ind på arbejdsmarkedet og give dem den bedste overgang fra skolebænken til arbejdsmarkedet? Svaret på dette spørgsmål kan måske findes ved at give de unge adgang til udviklende fritidsjobs med gode arbejdsvilkår.  

Fritidsjob giver de unge kompetencer til en god start i branchen

 

Hos JJD forsøger de at gøre netop dette ved at give unge fra 15-års alderen mulighed for at varetage et fritidsjob på virksomhedens lager.

 

Her får de unge en masse værktøjer og kvalifikationer til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet, når de er færdige med skolen. Det kan være en stor omvæltning at gå fra skolebænken til arbejdsmarkedet, da der pludselig bliver stillet nogle helt andre krav til den unge. Derfor mener Lars Bredvig, der er kørselschef hos JJD, at det er en fordel for de unge at have haft et job ved siden af skolen, hvor de lærer at begå sig på en arbejdsplads.

 

’’De unge hos os lærer rigtig meget om samarbejde og ansvar. Det er de helt basale ting med at møde til tiden og hjælpe hinanden med at dække en vagtplan,’’ fortæller Lars.

 

Disse kompetencer giver de unge en god ballast, til når de for alvor starter deres liv på arbejdsmarkedet. Samtidig kan det give de unge en forsmag på en karriere inden for transport og logistik, da de lærer om branchens forskellige arbejdsgange og normer.

 

’’Det er også kun positivt, hvis de unge samtidig kan få et indblik i branchen, og blive motiverede til at tage en uddannelse i branchen,’’ tilføjer Lars, der også sidder med ansvaret for rekruttering og elever i virksomheden.

Et godt arbejdsmiljø tiltrækker medarbejdere

 

Selvom det ikke er er alle ungarbejderne, der vælger at uddanne sig videre inden for branchen, så mener Lars dog stadig, at virksomhedens tilgang til ungarbejdere er med til at tiltrække lærlinge. Hos JJD har de nemlig sjældent problemer med at tiltrække lærlinge, og det mener Lars i høj grad skyldes det gode arbejdsmiljø, der bliver skabt for unge i virksomheden:

 

’’Vi sørger for at give de unge gode vilkår og muligheder hos os. På den måde får vi skabt et positivt arbejdsmiljø blandt de unge, hvilket også kan være med til at skabe et godt image af virksomheden som læreplads.’’

 

Det kan derfor være med til at tiltrække flere lærlinge, når man viser omverdenen, at man er vant til at arbejde med unge, og at man behandler dem godt.

 

Noget af det, der fx virker hos JJD, er at give de unge en god løn, fornuftige arbejdstider og vise dem, at de er en lige så vigtig del af virksomheden som de faste fuldtidsmedarbejdere. Og så gælder det om at møde de unge i øjenhøjde og med respekt.

 

Dertil mener Lars også, at erfaring med ungarbejdere, kan gøre en virksomhed bedre rustet til at tage imod lærlinge:

 

’’Når man er vant til at arbejde med unge mennesker, så begynder man også at tænke anderledes overfor ens elever. Det er jo ofte unge på samme alder og udviklingsniveau. De skal formes til arbejdsmarkedet, og skal støttes i den omvæltende overgang fra de trygge rammer i folkeskolen til en arbejdsplads med voksne mennesker, der stiller krav til dem, ’’ slutter Lars Bredvig.